Üniversite hayatı, vize ve final haftalarını saymazsak hayatımızda değerlendirilebilecek en çok boş zamanımızın olduğu yıllardır. Özgür ve eğlenceli geçen yıllarda aslında kendimizi geliştirmek için büyük bir fırsattır. Bu yıllarda kendinize yatırım yapıp mezun olduğunuzda kariyer ve diğer mecralarda onlarca adım önde başlamak mümkündür. Tam tersi ise boşa geçen 4 senenin sonunda pişman olmaktır. Aşağıda yer alan öneriler üniversite yıllarınızı dolu dolu geçirmek için sizlere fikir olacaktır.
1)Dernek, STK ve Kulüplerde Gönülllü Çalışmalar Yapmak
Gönüllü çalışmalar yapmak gelişiminiz konusunda birçok yarar sağlayacaktır. İnsan ilişkileri, sosyalleşme, özgüven, takım çalışmaları, topluluk karşısında konuşma, liderlik vb. gibi özelliklerinizi geliştirmek istiyorsanız, gönüllü çalışmalara mutlaka katılmalısınız. AIESEC, UNICEF, YGA, TEGV ve okulunuzdaki kulüpler katılabileceğiniz ve gönüllü aktiviteler bulunabileceğiniz yerlerden bazıları. Tüm bu kattığı kişisel gelişimin yanısıra; İK’cıların işe alımlarda en çok dikkat ettiği noktalardan biri olduğunu da belirtelim.
2)Yabancı Dilinizi Geliştirmek
Küreselleşen dünyada yabancı dil olmazsa olmazlardan. Özellikle günümüzde İngilizce’nin yabancı dil sayılmadığı bir dünya var. Bundan dolayı üniversite hayatımızda İngilizce’yi çok iyi öğrenmeli, yapabiliyorsak yanına ekstra bir yabancı dil daha katmalıyız. Mümkünse bunları IELTS ve TOEFL gibi sınavlarla kanıtlamak bir adım öne geçirecektir.
3)Kitap Okumak
Her öğüt yazısının altında mutlaka yer alan kitap okumak, bir klişe değil; vazgeçilmez bir klasik. Kitap okumak size sunduğu bilgilerin yanısıra; hayalgücü ve zeka gelişiminize büyük katkı sağlar.
4)Part-time Çalışmak ve Staj Yapmak
Part time çalışmak ve staj yapmak iş dünyasını erkenden keşfetmenizi sağlayacaktır. Okulda öğrendiğiniz teorik bilgileri pratiğe bu şekilde dökebilirsiniz. Üstelik kendi paranızı kazanmak size özgüven kazandırmakla kalmayacak; mükemmel bir motivasyon sağlayacaktır. Girişimci öğrenciler de bu maddeye kendi işlerini kurmayı denemeyi ekleyebilirler.
5)Interrail Yapmak
Öncelikle interrail nedir bilmeyenler veya daha çok bilgi öğrenmek isteyenler, geçmişte yayınladığımız ‘Interrail Hakkında Herşey’ isimli makalemizi okuyabilirler. Interrail yapmak biriktireceğiniz anıların yanı sıra size muhteşem bir özgüven katacaktır. Aynı zamanda başka kültürleri tanıyacak ve yabancı dilinizi pratik etme imkanı bulacaksınız. Üstelik tüm bunları biriktirdiğiniz harçlıklarla yapmanız mümkün.
6) Seminer ve Kongrelere Katılmak
Kendinizi geliştirmek istediğiniz konu ve alanlarla ilgili seminerlere katılıp, işi uzmanlarından dinlemek size büyük ölçüde yarar sağlayacaktır. Amfiweb’te yer alan etkinlikler kategorisinden sizin için derlediğimiz seminer ve kongreler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
7)Çevre Yapmak (Networking)
Çevre edinmek yani networking dediğimiz kavram günümüz dünyasında başarı için en önemli noktalardan biri. Üniversite yıllarınız ise çevre edinme fırsatınızın en çok olduğu yıllardır. Bundan dolayı kartvizit koleksiyonu yapmalı, girdiğiniz her ortamda kendinizi tanıtıp; diğer insanlarla tanışmalısınız. Tanıştığınız insanları daha sonra Linkedin gibi mecralardan eklemek iletişiminizin sürmesine olanak sağlayacaktır.
8)Proje Yarışmalarına Katılmak
Yarışmalara katılmak kendinizi göstermenin ve bunu yaparken de gelişmenin en güzel yoludur. Bilginizi, tecrübenizi, rekabet gücünüzü ve takım çalışması yeteneğinizi arttırır. Aldığınız dereceler ise özgüveninizi tazelemekle kalmaz, CV’nizde de parlayan bir bölüm haline gelir. Amfiweb’te yer alan etkinlikler kategorisinden sizin için derlediğimiz proje yarışmaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
9)Kültürel Aktiviteler Yapmak
Kültürel aktiviteler, kültür düzeyinizi arttırmakla kalmayıp kendinizi geliştirmenize olanak sağlayacaktır. Örneğin; yeteneğiniz varsa tiyatro yapmak, yeteneğiniz yoksa en azından tiyatro izlemek size büyük bir fayda sağlayacaktır. Kültürel geziler ve planlar ise diğer önemli aktivitelerdir.
10)Enstruman Öğrenmek
Bir enstrumanı öğrenmenin ve çalmanın bilimsel olarak pek çok yararı vardır. Zeka gelişimi ve stresi azaltması bunun en önemli yararlarındandır. Bundan dolayı üniversitedeki boş zamanlarımızda bir enstruman öğrenmek; hayat boyu bize işe yarar bir hobi kazandıracaktır.
11)Blog Yazmak
Blog yazmak ve bunu insanların okumasını sağlamak internet sayesinde çok kolay bir hal almıştır. İnsanlara değer katacak içerikler üretmek gelişiminize katkı sağlayacaktır. Belirlediğiniz konuda blog yazmak için yapacağınız araştırma o konuyla ilgili uzman olmanıza, okunma sayısı ise özgüven kazanmanıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca blog yazmanın CV’niz de büyük faydalar sağlayacağını da belirtelim. Eğer siz de Amfiweb’de yazmak isterseniz, buradan yazar başvurusu yapabilirsiniz.
Üniversite yıllarının değerini bilmek sizi ilerideki hayatınıza onlarca adım önde başlamanızı ve başarılı olmanızı sağlayacaktır. Olay tabiki bu 11 maddeyle sınırlı kalmıyor; fakat bu 11 maddeyi uygulamaya çalışmak, üniversite hayatınız su gibi geçtiğinde bir çok öğrenci gibi keşke dememenizi sağlayacaktır.