Ücret Beklentiniz Nedir? Sorusunun Cevabı

Maaş beklentisi

Aşağıdaki açıklamalarımda, sizde aranan tüm kriterleri karşıladığınız varsayılmıştır. Aranan kriterleri sağlamamanız durumunda aşağıda belirttiğim hususların işinize yaraması beklenemez.
İş arıyorsunuz ve kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bir iş ilanına başvurdunuz. Mülakata davet edildiniz. Klasik sorular ile karşılaştınız. İş tecrübesi, alınan eğitimler, ayrılma nedenleri vb. Her şey gayet güzel gidiyor. hayalinizdeki iş ile burun buruna olduğunuzu hissediyorsunuz. İşte tam bu noktada işler biraz karışıyor. Neden mi? Çünkü ücret beklentiniz nedir sorusu ile karşı karşıyasınız.
Her şey söyleyeceğiniz bir veya iki söze bağlı. Söyleyeceğiniz söz, tamam mı, devam mı niteliğinde olacaktır. Bu soru eleme sorusudur ve en önemli sorudur. Bu sorudan kaçış yoktur. Rakiplerinizin ne kadar ücret istediğini bilmiyorsunuz. bilseniz ve ücret beklentinizin çok üzerinde ise biraz daha aşağısını söyleye bilir, istediğiniz bu işi kapabilir ve arzuladığınız ücret ile istediğiniz bir işte çalışmanın o muazzam zevki içinde işinize başlayabilirsiniz.. Ama böyle bir şansınız da yok. Çok fazla ücret talep ederseniz işi kaybedebilirsiniz. Peki ne yapılacak… Bu zor durumdan nasıl çıkılacak.

Tavsiyem.
Öncelikle firma hakkında bilgi edinmeye çalışın. O firmada çalışan ve bilgi alabileceğiniz birini bulmaya çalışın. Eğer firmanın ücret ve sosyal haklar politikasını öğrenme fırsatı bulursanız, özellikle aynı pozisyonda bulunan birinin ücretini öğrenebilirseniz, işiniz daha kolay olacaktır. Aşağıda belirttiğim açıklamalar ile elde ettiğiniz bilgi sizi yüksek ihtimal ile başarıya götürecektir. Kesinlikle ne istediğinizi bilerek görüşmeye gidin. Bu soru karşınıza gelecek. Ve siz ne istediğinizi bilerek giderseniz daha rahat olacaksınız. Hazırlıklı olmanın verdiği rahatlık sizi sakinleştirecek ve mülakat, en baştan doğru başlayacaktır. Son olarak “bu işe neden başvurdunuz” sorusunun cevabını kendinize sorun. Çünkü cevap bu soruda gizli.
ücret beklentiniz

Şimdi cevapları inceleyelim.

Çalıştığınız bir iş var ise ve daha iyi ücret ve şartlar için mi bu işe başvurdunuz? Bu sorunun cevabı evet ise, samimi bir şekilde şunu düşünün ve cevabı verin. sizin ne kadar aylık ücrete ihtiyacınız var. Veya hedefiniz hangi ücret aralığı. Karşınızdakine net bir rakam söylemekten kaçının. istediğiniz ücreti söylediğiniz ücret aralığının minimumuna koyun. Eğer firmanın belirlediği ücret sizin belirttiğiniz rakamlar ile uyuşuyor ise arzuladığınız ücrete ve yukarısına sahip olma şansı elde edeceksiniz.

Çalıştığınız bir iş var ve mutlu değilsiniz. O zaman en son işyerinizden aldığınız ücreti taban belirleyip aralığı belirleyin. Örneğin 1000 TL aylık net ücret alıyorsanız (1000-1.500 aralığında gibi)

Zaten çalışıyorsunuz ve en son aldığınız ücretin altına başka bir yerde çalışmaya başlamak ciddi bir risktir. Daha huzurlu diye gittiğiniz bir yer, eski işinizi aratabilir. Bunu da artı bir not olarak eklemenizi tavsiye ederim.

Şimdi “bu işe neden başvurdunuz” sorusunun cevabında işsizim, acil iş bulmam lazım, ücret ikinci veya üçüncü sırada diyorsanız, o zaman sıra size geldi. Bu durum diğerine göre daha hassas ve net bir sonuca ulaşmanız lazım. Fazla cesur davranmamalısınız. kriz dönemini atlatmak için bir fırsat. Ve bunun için en önemli adım ücret beklentiniz sorusuna durumunuza uygun cevap vermeniz.. Çünkü düğüm burada çözülecek. Tavsiyem “takdiriniz” veya “uygun gördüğünüz ücret” demelisiniz. Bu sözü söylemeden önce “Bu pozisyon için sizin ne kadar ücret belirlediğinizi öğrenme şansım var mı”? Şeklinde bir misilleme yapabilirsiniz. O ara dikkati dağıtma ve kafanızı toplama şansı elde edebilirsiniz. Cevap hayır ve Israrla rakam istenirse, sizde ısrarla vermemeye çalışın. Tabiki “vermem” şeklinde değil. Ek olarak, firmanızın ücret politikasına uyarım da diyebilirsiniz. Eğer geçmiş iş hayatınızda parasal nedenlerle işten ayrılmadıysanız bu durum size artı sağlayacaktır. Bu durumu da belirtin. Mesela “ben hiçbir iş yerimden para için ayrılmadım” sözü size puan kazandıracak ve karşınızdakine etkili bir mesaj verecektir. Ve bunu söyledikten sonra büyük ihtimal ile ücret beklentiniz sorusu bitecek ve mülakatçı ne kadar ücret verileceğini söyleyecektir. En kötü şartlarda en son aldığınız ücreti söyleyiniz.
Başarılar diliyorum.

Kaynak: Oktay Abacıoğlu

PAYLAŞ
1977 yılında İzmir’ de doğan Oktay Abacıoğlu, İşletme Fakültesi 4 yıllık İşletme bölümünden mezun oldu. Profesyonel çalışma yaşamına genel muhasebe ve personel işleri konularında, mali işler ile başladı.Önce İnsan Kaynakları sorumlusu, sonra şef ve sonrasında 2012 yılının ilk çeyreğinde İnsan Kaynakları Müdürü oldu.