Siz Siz Olun!

Siz siz olun yayınlanan iş ilanlarının altına; şuradan mezunum, şu dilleri biliyorum, maaş ne kadar vs. şeklinde yorumlar yazmayın…

Belki de yazının sonunda söylemem gereken bir şeydi… Ama dayanamadım…

Kabul ediyorum bazı iş ilanları çok amatörce hazırlanmış oluyor… İnanın bu yazıyı hazırlamaya amatörce hazırlanmış bir iş ilanının altına yazılmış yorumları gördükten sonra başlamadım. Oldukça profesyonelce hazırlanmış, bir hayli de detaylı bir iş ilanını altına yazılan yorumları görünce yazmaya başladım.

Öncelikle bilmelisiniz ki hiçbir kurumsal firma iş ilanında ücret / maaş bilgisine yer vermez. Ücret – maaş bilgisine ilanında yer veren sektör ve pozisyonlar ise öyle bilmem ne üniversitesinden mezun 2-3 dil bilen adaylarımızı, ücret olarak tatmin etse bile sosyal statü ya da mesleki tatmin konularında genellikle tatmin edemez.

Bir İlanda Ne Olmalı?..

İlan, her kurumun ihtiyaç olduğunda kullanmak üzere oluşturulmuş bir genel başvuru ilanı değilse eğer mutlaka pozisyon / görev adı yer almalıdır. O kuruma ne için başvurduğunuzu, hangi pozisyon için iş görüşmesine gideceğinizi hatta kabul edilirseniz hangi unvanla çalışacağınızı bilmek elbette ki en doğal hakkınız. Bunun yanı sıra özet bir görev tanımı, işin içeriği, pozisyonun sorumlulukları da yer almalı elbette. Görev içeriği herkes tarafından bilinen bazı pozisyonlar için bu özet ilanda yer almayabilir örneğin ilan “Çocuk Doktoru” başvurularını toplamak için yayınlandıysa böyle bir özete gerek duyulmaz. Ancak “Pazarlama Uzmanı” ilanı yayınlanmışsa görev özeti, sorumlulukları yer almalıdır. Nedeni ise 5 farklı kurumdaki Pazarlama Uzmanlarını yan yana getirseniz, sorumluluklarını karşılaştırsanız mutlaka farklılıklar tespit edersiniz…

resim iççPozisyon ve işin içeriği de siz için uygunsa sıra iş gerekleri ve adayda aranan yetkinliklere bakmaya geliyor. İş gerekleri aslında çok nettir ve yoruma açık değildir. Eğer ilan da üniversite mezuniyeti aranıyorsa “ben üniversite mezunlarına taş çıkartacak bir lise mezunuyum” düşüncesinin bir faydası olmaz. “En az lise mezunu” ya da “tercihen üniversite mezunu” şeklinde bir ifade var ise evet başvurun şansınızı deneyin, bakarsınız mülakata davet edilir ve mülakatta kendinizi diğer adaylardan daha iyi ifade edebilirsiniz. İş gereklerinde yer alan diğer bir kritik nokta ise “deneyim süresi”… Özellikle yeni mezun olan ya da olacak olan adayları en fazla sıkıntıya sokacak konu. Sizlere kesinlikle hak veriyorum, Uzman Yardımcısı ilanında bile bazen deneyim süresi aranıyor. Bu konuda mezuniyet konusundaki kadar keskin bir çizgi maalesef çizemeyeceğim. Deneyim süresini biraz daha yaklaşık süreler olarak değerlendirerek başvurularınızı yapabilirsiniz. İşverenin tutumu katıysa zaten sizi görüşmeye davet etmeyecektir. Ancak min 5 yıl deneyim aranıyorsa siz de yeni mezunsanız başvurup boş yere CV’nize çöp muamelesi de yaptırmayın. Ya da 2-3 yıl satış – pazarlama alanında çalıştıysanız, 3 yıl deneyimli Muhasebe Şefi ilanına başvurmayın. Bilin ki o başvuruları yaptığınız internet sitesinde geçmiş başvurularınızı bir tek siz görüntülemiyorsunuz. X firmasına bugün Muhasebe Şefi olarak başvurdunuz ve firma tarafından olumsuz adaylar arasında etiketlendiyseniz, 3 ay sonra aynı firmaya Pazarlama Şefi pozisyonuna başvurduğunuzda eski başvurunuzu da görecek firmanın yetkilisi… Bu da kariyer hedefinizle ilgili bir soru işareti yaratabilir… En azından görüşmeye giderken bu konuda bir soru gelirse nasıl cevap vereceğiniz üzerinde biraz düşünmenizi öneririm… Bu satırları yazarken iş ilanını iş olsun diye değil, görev tanımlarına uygun ciddiyetle hazırlayan kurumları düşünerek yazıyor olduğumu da eklemem de fayda var. Maalesef iş arama sürecinizde, tam tersi pek çok kurum tarafından hazırlanan ilan ile karşılaşıp, amatörce yapılan mülakatlar da geçecek başınızdan.

Gelelim yetkinliklere… Biz İnsan Kaynakları çalışanlarının çok sevdiği tabir ile buz dağının altında kalan kısım… Yetkinlik iş gereklerine göre çok daha soyut ve göreceli olarak değerlendirilebilen bir kavramdır. Kurumların yetkinlik tanımları da birbirinden farklıdır. Farklı firmaların yetkinliklerinin tanımlanması projelerinde yer aldığım için istenirse hemen pek çok farklılık barındıran “Etkili İletişim” yetkinliği tanımı sunabilirim size… En basit örneğidir “Etkili İletişim” yetkinliği… Bu nedenle de performans değerlendirme sistemlerinde değerlendirici bakış açısından kaynaklı hataları önlemek için her yetkinliği daha net ifade etmek ister ve davranış göstergelerini tanımlarız. Tabi ki bir iş ilanında yetkinliklerin bu denli detayı yer almasını bekleyemeyiz. O nedenle zor da olsa bir öz değerlendirme yaparak, ilanda adayın sahip olması beklenilen yetkinliklere ne kadar sahip olduğunuzu değerlendirmeniz size düşüyor. Ne kadar doğru değerlendirme yaparsanız yapacağınız iş görüşmelerinden olumlu sonuç alma oranınız o denli yükselecektir. Eğer “ben ve bilgisayarım baş başa kalalım, ne mucizeler yaratırım” düşüncesine sahipseniz, içten içe beklentiniz bu ise “takım çalışmasına yatkınlık” yetkinliğinin vurgulandığı bir ilanı boş verin, başvurmayın… Olur da mülakatınıza giren kişiyi ikna edebilseniz bile sizi içten içe mutsuz olacağınız bir iş hayatı bekliyor olacak…

resim iç

Bir ilan pek çok platformda yayınlanıyor olabilir. Tamamen bu amaçla kurulmuş olan web siteleri (kariyet.net, yenibiris.com vs.), firmaların kendi kurumsal web siteleri, çeşitli forumlar, bloglar hatta bu yazıyı okuduğunuz web sitesinde bile iş ilanı yayınlanabilir ya da başka bir mecrada yayınlanmış bir ilan tamamen farklı bir web sayfasında paylaşılabilir. Siz siz olun yayınlanan iş ilanlarının altına; şuradan mezunum, şu dilleri biliyorum, maaş ne kadar vs. şeklinde yorumlar yazmayın… Çünkü ilanı yayınlayan kurum, başvuru sistemi üzerinden özgeçmiş ile yapılan başvuruları değerlendirir. Firmanın başvuru kabul yöntemi; kurumsal web sitesinden form doldurma yöntemi olabilir, verilen e-posta adresine gönderilecek özgeçmiş olabilir ya da bahsi geçen sistemlerde halihazırda yer alan özgeçmişiniz ile başvurmak olabilir…  Hiçbir firma yetkilisi, ilanın paylaşıldığı bir platformda yazılan yorumlara oturup da tek tek cevap vermez. Bir ilanın paylaşıldığı web sayfasında yorum bölümüne kendisi hakkında bilgiler yazıp “değerlendirir misiniz?” ya da “şansım nedir?” gibi sorular soranlara bile rastladığımı söylemeden edemeyeceğim. Kurumsal bir firmada çalışmak istiyorsanız, kurumsal kimliğe uygun davranabilecek özellikleri taşıdığınızı göstermelisiniz. O nedenle de doğru başvuru yöntemlerini kullanmalı, anlamsız yorumlardan uzak durmalısınız… İlan sahibi firma ile ilgili olumlu / olumsuz deneyimlerinizi forum / bloglarda ki yorum alanlarına ekleyebilirsiniz tabi ki, ancak yorum alanları iş başvurusu yapma alanları değildir… Firma yetkilileri yorumları okuyarak başvuru kabul etmezler…

Siz siz olun, doğru başvuru kanalını kullanın…

PAYLAŞ
Kadriye Yavuz, İstanbul Üniverstesi İşletme Fakültesi’nden 2000 yılında mezun olmadan önce öğrenciliğinde İşletme Kulübü ile profesyonel hayatta amatör adımlar attı. Mezuniyetinin ardından Stardigital ile başladığı profesyonel kariyerinde, HR Dergi, MAY Danışmanlık, Karahan Group ve Doğan Medya Grubu’da İnsan Kaynakları alanında yöneticilik yaptı. Kariyerine Türk Hava Yolları’nda devam etmektedir.