Nörobiyolojinin Önemli Araştırmacılarından Robert Sapolsky, Boğaziçi Üniversitesi Lectures’ın Konuğu Olacak

Boğaziçi Üniversitesi’nin dünyanın önde gelen akademisyen ve düşünürlerini konuk ettiği seminer serisi Boğaziçi Lectures, 20 Mayıs’ta Nörobiyoloji ve Biyolojik Antropoloji Profesörü Robert Sapolsky’yi ağırlayacak. Boğaziçi Üniversitesi’nin YouTube hesabı üzerinden saat 18:00’de online olarak yayınlanacak ve Zoom platformu üzerinden de simültane çeviriyle dinlenebilecek konuşmayı Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Tekcan modere edecek. Türkçeye çevrilmiş tek kitabı ‘’ Zebralar Neden Ülser Olmaz?’’ okurlar tarafından ilgiyle karşılanan Sapolsky’nin Boğaziçi Üniversitesi için yapacağı konuşma, ünlü biyologun çalışmalarıyla tanışmak için önemli bir fırsat sunuyor.

“Boğaziçi Lectures Feyyaz Berker Series” başlıklı serinin bir parçası olarak Boğaziçi Üniversitesi ve Tekfen Holding iş birliğiyle düzenlenen seminerde, Robert Sapolsky aynı anda hem en şiddet yanlısı hem en anlayışlı tür olabilen insanın davranışlarını evrim ve davranışsal biyoloji perspektiflerinden anlamlandırdığı çalışmalarını aktaracak.

Dünya çapında önde gelen düşünürleri Boğaziçi Üniversitesi çatısı altında bir araya getirmek ve güncel toplumsal ve bilimsel konularda üniversite ve ülke genelinde tartışma ortamının gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2013 yılında başlatılan “Boğaziçi Lectures” serisinin bu yılki konuğu, Stanford Üniversitesi Biyoloji, Nöroloji ve Beyin Cerrahisi Profesörü ve Kenya Ulusal Müzeleri Primat Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Robert Sapolsky olacak. Zoom üzerinden simültane tercümeyle de dinlenebilecek konuşmanın başlığı ise “En İyi ve En Kötü Halimizle İnsan Biyolojisi” (The Biology of Humans at Our Best and Worst).

Hem dünya üzerinde en yıkıcı ve şiddet yanlısı hem de en anlayışlı ve fedakâr tür olan insan davranışlarının doğası nasıl açıklanabilir? Biz sadece başka bir primat mıyız? Sadece nöronlardan oluşan bir koleksiyon muyuz? Uzun yıllar hem saha biyologu kimliğiyle Doğu Afrika’daki babunlarla çalışan hem de bir sinirbilimci olarak laboratuvarda araştırmalarını sürdüren Robert Sapolsky, insan davranışını anlamlandırmanın beyinde bir saniye önce gerçekleşen reaksiyonlardan milyonlarca yıl önce evrimle gerçekleşen olaylara kadar çok katmanlı bir süreci sorgulamaktan geçtiğini iddia ediyor. “Tetiği çekmek bazen dehşet vericiyken bazen kahramanlık ve fedakârlıktır” ifadeleriyle davranışlarımızın paradoksal yönünü özetleyen Sapolsky’nin çalışmaları, nöroloji ve biyolojik antropoloji alanında kendisine çok sayıda ödül getirdi.

Sapolsky’nin 2017’de yayımlanan son kitabı “Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst” başlığını taşıyor. Sapolsky’nin Zebralar Neden Ülser Olmaz? başlıklı kitabı Türkçeye çevrilmiş tek çalışmasıyken Boğaziçi Üniversitesi YouTube hesabında canlı yayınlanacak konuşmasının Zoom üzerinden simultaneyle çeviriyle dinlenebilecek olması, ünlü biyologun çalışmalarıyla tanışmak için önemli bir fırsat sunuyor.

20 Mayıs Çarşamba günü saat 18:00’de gerçekleşecek konuşma Boğaziçi Üniversite’nin YouTube hesabında orijinal haliyle yayınlanırken Zoom platformu üzerinden ise Türkçe simültane çeviriyle birlikte izlenebilecek.

PAYLAŞ
Kariyerim Dergisi, Türkiye kampüslerinin sesi ve mecrası olmak için kurulmuş üniversite ve kariyer odaklı bir dergi ve web platformudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here