Ümmiye Koçak,tiyatro aşkı Toroslar’dan New York’a kadar uzanan bir Türk kadını. 1957’de Adana’nın Çelimli Köyü’nde başladı onun hikayesi.
Hep mutlu bir çocukluk geçirdiğinden söz ediyor konuşmalarında. Dönemin şartları gereği ilkokula gidemeyeceğini düşünürken, ülke çapında okuma seferberliği ilan edildi ve ilkokulu bu sayede bitirdi. Ortaokul eğitimi göremeyen Ümmiye Koçak, hayatının devamında kendi çabalarıyla, kitaplar okuyarak kendini geliştirdi. Kitaplarla tanışması öğretmeni vesilesiyle oldu ve ilk olarak Maksim Gorki’nin ‘Ana’ kitabını okudu. Sonrasında hikayeler yazmaya başladı ve 13 yaşında ilk hikayesini yazdı.
19 yaşında evlenip, Mersin Arslanköy’e gelin giden Ümmiye Koçak, çeyiz olarak yanında kitaplarını götürdü. Mersin’e yavaş yavaş alışırken, köydeki kadınların hikayelerini dinlemeye başladı. Bu sırada kadınların aslında kendi rollerini başka kişilere verdiğini fark etti. Ve bu durum onun kafasında bir tiyatro sahnesi gibi canlandı. Sonrasında bu fikir ile 2001 yılında eşinin de desteğini alarak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kurdu. Başlarda köydeki kadınlardan ‘Ne tiyatrosuymuş, başımıza iş çıkarma!’ tepkisi alsa da çalışmalarına devam etti. Köyde kurduğu bu küçük topluluk ile, ilk olarak Remzi Özçelik’in ‘Taş Bademleri’ adlı oyununu sahnelediler. Hemen ardından kendi hikayelerinden esinlenerek yazdıkları ‘Kadının Feryadı’ adlı oyunu sahneye taşıdılar. O günden bugüne kadar 30 bin kez sahneye çıkıp, 70 bine yakın izleyici ile buluştular.
Ümmiye Koçak, 2006 yılında ‘Hasret Çiçekler’ adlı oyunu ile birlikte Sabancı Uluslararası Adana Film Festivali’nde yer aldı.
Tüm bu projelerinin yanında tarlada çalışarak, sinema filmi hayali için para biriktirmeye devam eden Koçak, 2012 yılında sinema ekranlarında yer alan, kadına şiddet sorununun işlendiği “Yün Bebek” filmi ile büyük beğeni topladı. Filmin galası 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıldı. Dünya çapında büyük yankı uyandıran film New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü de beraberinde getirdi.
Ümmiye Koçak,2014 yılında ilk televizyon ekranlarında ‘Ana Ocağı ‘ programında eğitmen anne olarak karşımıza çıktı.
Bütün çalışmalarını bir reklam filmi ile taçlandırmak isteyen Koçak, 2017 yılında ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’nun oynadığı Türk Telekom reklam filmini yönetti.
Ödülleri
. Adana Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
. Ankara Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
. Darüşşafaka Eğitim Kurumları Girişimcilik Ödülü
. Bornova Uluslar Arası Kadın Sanatçıları Festivali Ödülü
. Toros Koleji Eğitime Destek Ödülü
. Sivil Toplum Örgütleri Kadına Şiddete Hayır Destekleme Ödülü
. Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yılın Sanat Ödülü
. TİKAV- 2012 Anneler Okulu projesine destek ödülü
. Samsun sivil toplum örgütü girişimcilik ödülü
. New York Avrasya Film Festivali: Sinemada En İyi Kadın Sanatçı ödülü(Yün Bebek)
. Adana Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) Yılın onur ödülü
Yazdığı Oyunlar
– Erik Ekşisi
– Ozon Tabakası
– Kara Kuyu
– Doktor Beleş
– Turunçgil Hayattır
– Çicekler Solmasın
– Hasret Çiçekleri
– Vatan Sevgisi
– Irazca’nın Düşleri
– Kanayan Yara
– Kader
– Obruk
– Ayaksız Ayakta Durmak
– Baba Ben Geldim
– Muhtar Adayı Hasret Ana
– İki Öküz Parası
Filmleri ve Dizileri
Yönetmen :
2012 – Yün Bebek (Sinema Filmi)
Senaryo
2012 – Yün Bebek (Sinema Filmi)
Oyuncu
2014 – Zamanı Beklemek (Kısa Film)
2006 – Zeytinyağlı Yiyemem Aman (TV Filmi)
2005 – Oyun (Sinema Filmi)
– İstanbul Çocukları
– Hanımın Çiftliği
– Hayat Devam Ediyor
– Kasaba
– Seher Vakti
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık 👏👏
Teşekkür ederim 🥰