2 Haziran 2018 Cumartesi günü gerçekleşecek olan LGS sınavına bu yıl yaklaşık 750 bin öğrenci katılıyor. Sınava girecek öğrencilerin en çok merak ettiği konuların başında son günü nasıl geçirmeleri gerektiği geliyor. Başarıyı Artırma Merkezi Derneği (BAMDER) Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin, öğrenciler ve aileleri için son gün tavsiyelerini sıraladı.
Pozitif düşünün!
Pozitif düşünme, hayatımızın her anında çok daha başarılı sonuçlar almamız için önemli bir faktör. Öğrencilerin sınava bir gün kala motivasyonlarını artırmak için etkin bir şekilde sınava hazırlandıklarını, ellerinden geleni yaptıklarını ve başarılı olmamaları için hiçbir engellerinin olmadıklarını kendilerine tekrarlamaları gerekiyor. Diğer bir yandan kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler de son gün çocuklar için rahatlatıcı olabilir. Nefes terapisi bu noktada en doğru yöntem.
İyi bir uyku şart
Sınava gireceğiniz günün bir önceki gecesinde kendinizi iyi hissedeceğiniz şekilde hareket etmeli ve sakin kalarak iyi bir uyku uyumalısınız. Sabahında ise yapacağınız iyi ve hafif bir kahvaltı sınava hazır olmanızı sağlayacaktır.
Dengeli beslenmeye özen gösterin
Sınava bir gün kala dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da dengeli ve sağlıklı beslenme. Son gün dışarıda yemek sakıncalı olabilir. Sınavdan bir gün önce daha önce tüketmediğiniz bir besini ilk defa o gün denemeyin. Annenin evde sevgiyle hazırladığı yemekler tercih edilmeli.
Bu aktivitelerden uzak durun
Öğrencilerin sınava bir gün kala AVM, sinema, film, sosyal medya, TV, bilgisayar oyunları, kitap okuma gibi aktivitelerden özellikle uzak durmaları gerekiyor. Bunun nedeni duyacakları herhangi bir yanlış kelime ya da görüntü öğrencinin zihnini karıştırabilir ve dikkatini dağıtabilir. Son gün yapılacak en güzel aktivite; aileyle birlikte ders dışında sohbet etmek, mümkünse doğa yürüyüşleri yapmak ve yeşil alanlarda vakit geçirmek.
“Her şey normal akışında devam ediyor” hissi uyandırın
Sınavın son günü gerek öğrenciler gerekse aileleri için heyecan bir kat daha artıyor. Bu süreçte en büyük görev ise ailelere düşüyor. Sakin kalmak ve hayatın normal akışında devam ettiğini çocuğa hissettirmek çok önemli. “Sınavdan bir gün önce erken yatıralım, iyi dinlensin, çok yemek yedirmeyelim” ve benzeri düşünceler çok yanlış. Bu tür yaklaşımlar çocuğunuzun sınav öncesi çok daha kaygılı ve endişeli olmasına neden olabilir.