Toronto Üniversitesi Alessandro Filazzola liderliğinde yayınlanan araştırma, iklim değişikliği nedeniyle Kuzey Amerika şehirlerindeki hayvan popülasyonlarında önemli değişiklikler olacağını öngörüyor. Filazzola, bilgisayar modellerini kullanarak sera gazı emisyonları ve kentsel arazi kullanımına ilişkin üç senaryoyu göz önünde bulundurarak küresel ısınmanın Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 60 kalabalık şehirde 2.000’den fazla karasal tür üzerindeki etkilerini öngördü.
PLOS One’da yayınlanan çalışma, 60 şehrin tamamının yüzyılın sonuna kadar kentsel türlerde kayda değer kazançlar ve kayıplar yaşayacağını gösteriyor. Örneğin Toronto 40 ila 195 türü kaybederken 159 ila 360 yeni tür kazanabilir. Çoğu Kanadalı şehirlerde yaşadığından ve yerel doğayla düzenli olarak etkileşime girdiğinden, bu değişiklikler şehir sakinlerinin günlük yaşamlarını da etkileyecektir.
Filazzola’nın araştırmasını, biyoloji profesörü Marc Johnson ve biyolojik bilimler doçenti Scott MacIvor ile birlikte gerçekleştirdi. Küresel Biyoçeşitlilik Bilgi Tesisi’nden veri topladılar ve nüfusu 400.000’in üzerinde olan gelişmiş şehirlerdeki karada yaşayan hayvanların tarihsel ve gelecekteki dağılımlarını modellediler. Tahminlerde sıcaklık ve yağış gibi tarihsel iklim değişkenleri dikkate alındı.
Elde edilen bilgiler şu şekilde :
- Quebec City, Ottawa, Omaha ve Kansas City gibi ılıman şehirler yeni türlerin en fazla tanıtılacağı şehirler olacak.
- Türlerdeki en büyük düşüş ABD’nin subtropikal bölgeleri ve Kaliforniya kıyılarında yaşanacak.
- Las Vegas, Mesa ve Tucson gibi kurak ABD şehirleri minimum düzeyde değişiklik görecek.
- Tarihsel olarak daha soğuk sıcaklıklara sahip şehirler daha fazla yeni tür kazanacak ve daha az yerleşik türü kaybedecek.
- Geçmişte yüksek yağış alan şehirler en yüksek tür cirosuna sahip olacak.
- Artan kalkınma ve sera gazı emisyonları tür değişikliklerini şiddetlendirecektir.
Amfibiler, köpekler ve dalgıç kuşlarının iklim değişikliğinden en olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Filazzola, sıcaklık artışları veya yağışlardaki düşüşler gibi aşırı iklim değişikliklerinin belirli türleri orantısız bir şekilde etkileyeceğini belirtiyor.
Çalışma aynı zamanda değişen kentsel yaban hayatının kültürel ve psikolojik etkilerini de vurguluyor. Hayvanların ulusal sembollerde ve spor takımlarında öne çıktığı göz önüne alındığında, kentsel ekosistemler dönüştükçe yaban hayatındaki değişimler kültürel kimliği ve mirası etkileyecektir. Dahası, doğanın ve ilişkili hayvanların kaybının ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmesi, yeşil alanların refah için önemini vurguluyor.