Cambridge’deki uzman bir ekip, kalça protezi ameliyatlarının geleceğini değiştirebilecek yenilikçi bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji, ameliyatları daha hassas hale getirerek daha uzun ömürlü ve kaliteli sonuçlar sunmayı hedefliyor.
Ekip, geliştirdikleri teknolojiyi ilerletmek amacıyla Birleşik Krallık Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü’nden (NIHR) 1,4 milyon sterlinlik Invention for Innovation (i4i) Ürün Geliştirme Ödülü kazandı. Proje, cerrahların eklemdeki kuvvetleri ölçerek yumuşak dokuları değerlendirmelerine olanak tanıyan “akıllı” bir deneme astarı ile tasarlanmış. Bu sayede implantın en uygun şekilde yerleştirilmesi sağlanacak.
Cerrahlar, kablosuz cerrahi yardım ile bu ölçümleri tamamladıktan sonra implantın en iyi pozisyonunu belirleyip ameliyatı sonlandırıyorlar. Şu anda, bu tür ölçümleri ameliyat sırasında gerçek zamanlı olarak sağlayan başka bir teknoloji bulunmamakta. Mevcut durumda cerrahlar, his ve anatomik işaretlere dayanarak eklem dengelemesi yapıyor.
Her yıl dünya genelinde iki milyondan fazla total kalça protezi ameliyatı gerçekleştiriliyor ve daha genç hastaların da bu ameliyatlara ihtiyaç duymaya başlamasıyla birlikte bu sayı sürekli artıyor. Bu durum, implantların daha uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını gerektiriyor, aksi takdirde revizyon ameliyatları ve hasta memnuniyetsizlikleri artış gösterebilir.
Bu girişimin başında Cambridge Üniversitesi Hastaneleri’nden (CUH) Danışman Ortopedik Cerrah ve Cambridge Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olan Vikas Khanduja bulunuyor. Teknoloji geliştirme sürecine, Cambridge Malzeme Bilimi ve Metalurji Bölümü’nden Profesör Sohini Kar-Narayan ve ticari faaliyetleri yöneten Dr. Jehangir Cama öncülük ediyor. Ayrıca, CUH Klinik Mühendisliği Başkanı Profesör Paul White da ekibin bir parçası.
Profesör Kar-Narayan, “Bu teknoloji, eklem protezi ameliyatlarında devrim yaratma potansiyeline sahip ve klinik kullanıma uygun bir ürün geliştirme aşamasını dört gözle bekliyoruz,” diye belirtti. Dr. Cama ise fonun, prototipin daha da geliştirilmesi ve klinik kullanıma daha yakın hale getirilmesi için kritik olduğunu vurguladı.
Ekip, halihazırda laboratuvar testlerinde doğrulanan bir prototipe sahip. Ancak, NIHR ödülü, cihazın tasarımının iyileştirilmesi ve düzenleyici gerekliliklere uyum sağlanması için gerekli adımları destekleyecek. Teknoloji, canlı hastalarda kullanılmadan önce bu süreçleri tamamlamalı. Ayrıca, ekibin temel sensör teknolojisi, Cambridge Enterprise tarafından yapılan bir patent başvurusuyla koruma altına alındı.
Cambridge Enterprise Ticarileştirme Direktörü Dr. Terry Parlett, bu projeyi Cambridge’in girişimci klinisyenleri, akademisyenleri ve kurumlarının, geleceğe dönük fon sağlayıcılarıyla iş birliği yaparak toplum ve hastalar üzerinde olumlu bir etki yaratmak için harika bir örnek olarak nitelendirdi.