YKS istatistiklerine göre, TYT barajını 1.7 milyon aday geçti. Yerleştirme sonuçları da açıklandıktan sonra, hazırlık okumak zorunda kalan ve bu bölümden muaf olmak isteyen öğrencileri bir sınav daha bekliyor. Bu sebeple öğrenciler, Hazırlık Atlatma (İngilizce Muafiyet) sınavlarına hazırlanmaya başladı. English Time Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şimşek, Hazırlık atlatma sınavlarının detaylarını vererek öğrencilerin bu dönemde yoğun İngilizce programlarına kayıt yaptırmaları gerektiğini söyledi.
Heyecanla beklenen sınav sonuçları açıklandı ve 2 milyon 380 binden fazla öğrenci sınava girdi, barajı ise 1 milyon 700 bin öğrenci geçti. Yerleştirme sonuçları da açıklandı ve istedikleri bölümü kazanan öğrenciler, hazırlık okumak istemiyorsa bir sınavla daha karşı karşıya kalıyor.. O da Hazırlık Atlatma (İngilizce Muafiyet) sınavı. English Time Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şimşek 1 yıl zaman kaybetmek istemeyen öğrencilerin hazırlık atlama sınavlarına girerek yeterli seviyede puan alınırsa hazırlık okumadan meslek bölüm derslerine başlanabileceğini söyledi. İşte Hazırlık atlatma sınavının detayları…
Her üniversitenin kendine ait prosedürü var
Her üniversitenin hazırlık atlama sınavları farklı olduğundan dolayı bu sınavın temel bir prosedürleri dışında kalıp bir içeriği bulunmuyor. Sınav tarihlerini ve sınav sorularını da her üniversite kendi bünyesindeki bölümlere göre belirliyor. Dolayısı ile bu dönemde yerleştirmeler başlamadan önce hazırlanma aşamasında profesyonel bir dil eğitimi almanız şart. Öğrenciler kendi kendilerine bu sınava hazırlansalar dahi doğru bir eğitim almadıkları sürece sınavı geçme şansları ne yazık ki düşüyor.
Sınav kademeleri nelerdir?
Genellikle dil bilgisi, dinleme, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşuyor. Sınavların yüzde 40-45’i dil bilgisi (gramer) ağırlıklı gerçekleşiyor. Profesyonel bir eğitim alan öğrenciler bu alandaki kalıpları iyi öğrendiği takdirde soruları rahatlıkla cevaplayabiliyor. Hazırlık atlatma sınavını geçemeyen öğrenciler, sınavdan aldıkları puanlara göre sınıfa yerleştiriliyor. Yani öğrenciler sıfırdan başlamak yerine mevcut seviyelerine göre sınıflara yerleştiriliyor.
Proficiency Sınav Hazırlık Eğitimleri
Proficiency kursuna katılacak adayların orta seviye ya da orta seviyeye yakın olmaları gerekir. Ayrıca bu sınava dönem başında yapılan sınavda başarısız olup bir sene boyunca hazırlık okuduktan sonra yine final sınavında başarısız olan öğrenciler de katılır.