Geçtiğimiz günlerde Antonio Guterres’in yaptığı açıklamalar dünyadaki kaygı verici gelişmlelerle ilgili bir alarm zili gibiydi adeta. Guterres yaptığı açıklamalarla dünya için atılması gereken adımlara işaret eden kırmızı ışıklı bir sirenin düğmesine basmış oldu.
Güney Koreli Ban Ki-moon’dan BM Genel Sekreterliği koltuğunu 2017’de devralan eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres’in bu cümlesi geniş yankı uyandırdı: “BM ve Bretton Woods sistemi, büyük meydan okumalarla karşı karşıya”
7 yıldır Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği koltuğunda oturan Antonio Guterres, 21. yüzyılda hem Birleşmiş Milletler’in hem de Bretton Woods sisteminin büyük meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek “Bugünün ve yarının meydan okumalarına cevap üretebilmek için güçlü, kapsayıcı ve meşru küresel kurumlar ve araçlar üretmeliyiz” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 79. BM Genel Kurul toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda özellikle uluslararası mekanizmaların çok daha etkin çalışmasının gerekliliğinin altını çizdi.
Antonio Guterres’in özellikle vurgu yaptığı Bretton Woods anlaşması neydi?
Bretton Woods Anlaşması, 1944 yılının Temmuz ayında Birleşik Devletler’in New Hampshire eyaletinin minik bir kasabası olan Bretton Woods’da Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen para ve finans konferansında imzalanan Uluslararası Para Anlaşmasının adı olarak yerleşmiştir.
Uluslararası para sisteminin kurallarını belirleyen bu anlaşma ile, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kurulması kararı alınmıştır.
Şimdi tekrar Antonio Guterres’in açıklamaların dönelim. Guterres açıklamalarında BM Geleceğin Zirvesi’nin bahsi geçen meydan okuma ve aşınmalara karşı atılan ilk adım olduğunu vurguladı. Guterres; finansal sistem, iklim değişikliği ve güçlendirilmiş uluslararası kuruluşlar başlıklarını altını özellikle çizdi. Yaptığı konuşmada uluslararası finans kuruluşlarının az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına daha adil şekilde cevap verebilmek için yeniden organize edilmesi gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri, şimdiye kadar Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu IMF’in önemli işler yapsa da gelinen noktada bu kuruluşların kaynak havuzunun arttırılması ve daha adil dağıtılması gerekliliğini dile getirdi.
Guterres’in şu cümleleri dinleyen herkes ve dünya için çok önemliydi kuşkusuz: “Bugünün ve yarının meydan okumalarına cevap üretebilmek için güçlü, kapsayıcı ve meşru küresel kurumlar ve araçlar üretmeliyiz. Adil ve temsiliyeti olan yönetişim, kapsamlı reformların kilidini açacak ilk adım olacaktır.” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres artan nüfus, finansal krizler, doğaya verilen tahribat, bitmeyen ve sürekli sayıları artan savaşlar, küresel göç dalgaları ve artan insan hakları ihlalleriyle acı çeken dünya için bir ümit olduğunu bunun için önde gelen ülkelerin liderliğinde dünyada büyük adımlar atılması için geç kalınmaması gerektiğinin altını çizmiş oldu diyebiliriz.