E-İHRACAT NEDİR?
E-İhracat kavramını kısaca bir ülkeden başka bir ülkeye online’da yapılan ticaret şeklinde açıklayabiliriz. Ülkemizde ve dünyada yaygın ve üzerine çok konuşulan bir kavram olarak karşımıza çıkan e-ihracatı bu kadar popüler yapan nedir peki? E-ihracat sunduğu online alışveriş, dünyanın her tarafından farklı ürünlerin bulunabilmesi, hızlı olması gibi faktörler nedeniyle herkesin tercih ettiği bir kavram. Özellikle Amazon’un Türkiye’ye giriş yapması ve dünya da bu kadar popüler hale gelmesi sadece cirosu yüksek büyük firmalar için geçerli değil herkes için e-ihracat yolunu açtı.
E-İHRACAT NASIL YAPILIR?
E-ihracat yapmak istesek de işler dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. Öncelikle satış yapacağınız ürün hakkında yeterli bilgiye sahip olup, tanıtmak, pazarlamasını iyi yapmak, uluslararası pazarları tanımak gibi maddeler e-ihracat nasıl yapılır sorusunun öncelikleridir. E-ihracat yapmak için kendi sitenizi veya uluslararası pazar yerlerini kullanabilirsiniz. Örneğin Amazon gibi bir yerde satış yapmak istiyorsanız öncelikle sitenin üyelik şartlarının dikkatlice incelenip satışa başlanması gerekir. Uluslararası pazar yerlerini Aliexpress, Walmart, Alibaba vb. şeklinde çoğaltabiliriz. Peki Türkiye’deki bir siteden e-ihracat yapmak istiyorsak? Mesela hepsiburada, gittigidiyor gibi siteler de artık e-ihracatın yaygınlaşmasıyla birlikte yurt dışına da açıldılar. Yurt dışına satış yapmak isteyen birisi bu sitelerde mağaza sahibi olarak hepsiburada global ve gittigidiyor global bünyesinde satışlarını gerçekleştirebilir. Global ve yerel pazarlara açılırken satış yapmak istediğiniz bölgelerin taleplerinin de araştırılması ve incelenmesi son derece önemli.
TÜRKİYE’DE E-İHRACATIN DURUMU
Fiziki sınırları ortadan kaldıran e-ticaretin dünyada yükselmesiyle ülkemizde de e-ticaret yıllar içinde artış gösterdi. Fakat bu artış istenilen seviyeye ulaşmadı. Özellikle e-ihracat yapan firmalar engeller ile karşılaştı.
Türkiye de e-ticaretin 1990’lı yılların sonuna doğru başlayıp yükselmesi ile birlikte paralel olarak e-ihracat başlamış ve e-ticaretin sınırlarını aşmıştır. Sınırları aşmasındaki en önemli faktör uzak pazarlara hızlı erişim sağlanmasıdır.Türkiye 2013 yılında 151 milyar dolar ihracat yapmıştır. 2013 yılında yayınlanan 10. kalkınma planında 2023 ihracat hedefimiz 500 milyar dolardı. 11. kalkınma planında ise 2023 yılı ihracatı 226 milyar dolar olarak öngörüldü. En hızlı artış beklenen sektörler kara taşıtları ve yan sanayi, elektrik elektronik, makine ile hazır giyim ve konfeksiyondur. Ancak bu hedeflere ulaşmayı zorlaştıran bazı yapısal engeller bulunmaktadır. Dünya Bankası’nın Türkiye’nin ihracat yapısını inceleyen “Yüksek Gelire Ulaşmak İçin Ticaret” başlıklı raporuna göre geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Türkiye’nin ihracatı büyük ölçüde zaten ihracat yapmakta olan firmaların halihazırda faaliyet gösterdikleri pazarlarda aynı ürünleri daha fazla satmasıyla artmıştır.
Türkiye’nin büyük ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için geleneksel ihracat yöntemleri yeterli gelmeyebilir. Bu hedefin yakalanabilmesi için teknolojiye dayalı ihracat yöntemlerinden faydalanmak, yeni firmaların ihracatın büyümesine katkı sağlaması, ihracata yönelik girişimlerin desteklenmesi bu hedefi gerçekleştirmeye yardımcı olacaktır.
DÜNYA’DA E-İHRACATIN DURUMU
Araştırmalara göre dünyada internet kullanım oranı Avrupa’da %80 Amerika’da %73 Orta Doğu’da %65 Asya’da %48 ve Afrika’da %34 şeklindedir. Bu verilerden yola çıkarak Dünya’nın % 57’ sinin sınır ötesinden online alışveriş yaptığını söyleyebiliriz. Dünya üzerindeki tüketicilerin yurt dışından alışveriş yapma nedenleri ise ucuz fiyatlar, ülkesinde olmayan ürünlerin elde edilmesi vb. Yurt ışından online olarak en çok satın alınan ürün kategorileri ise başta hazır giyim olmak üzere elektronik güzellik, kitap müzik en az satın alınan kategoriler ise araba motorsiklet olarak sıralayabiliriz. İnsanların yurt dışından alışveriş yapmasının artmasıyla birlikte gündeme tüketicilerin güvenli ve kolay bir şekilde alışveriş yapmasını nasıl sağlayabiliriz konusu geliyor. Yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların en çok teslimat konusundan şikayetçi oldukları tespit edilmiştir. Teslimattan sonraki bir diğer önemli konu ödeme ve dil. İnsanların rahat birşekilde alışveriş yapabilmeleri için ödeme sisteminin güvenilir ve esnek olması ayrıca birçok farklı dil seçeneği ile alışveriş desteklenmelidir.
E-İHRACATTA BAŞARILI ÜLKELER
ÇİN
Çin hükümeti Çin’de üretim yapan firmaların ihracata yönelmeleri için pek çok teşvik sağlamaktadır. Dünya’nın en yüksek rakamlarda e-ticaret/e-ihracat faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ülkesi Çin, faaliyetlerini dünyaya yaymak istemektedir.Çin hükümeti ihracatta devlet desteklerini esirgemiyor ve pek çok kolaylık sağlıyor üreticilere. Çin’in firmalara sağladığı en büyük kolaylık bir devlet kuruluşu olan China Post’tur. Bu firma hem alıcılar hem de satıcılar için cezbedici olan düşük gönderi ücretleri sunmaktadır. Örnek vermek gerekirse Pekin’den alınan bir ürün New York’a sadece 5 dolara ulaşabilmektedir.Yine bir devlet kuruluşu olan Union Pay farklı firmaların farklı ödeme sistemlerini ve ödemelerin satıcıya aktarılması veya iade durumunda alıcıya geri gönderilmesinin tek bir çatı altında yapılmasını sağlıyor. Ayrıca Çin hükümeti ihracat yapmak isteyen firmalara düşük maliyetli krediler de sağlamaktadır.
ABD
ABD e-ihracatın hacmini genişletmeye yönelik teşvik programları yürütmekte ve e-ihracata yönelmek isteyen firmalara Gümrük ve Sınır Muhafaza Departmanı aracılığıyla danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.Gümrük ve Sınır Muhafaza Departmanı’nın yayımladığı E-Ticaret Stratejisi Planında e-ihracat yapmak isteyen firmaların dikkat etmesi gereken hususlar yabancı pazarlar ile ilgili bilgiler ve tavsiyeler yer almaktadır. ABD’nin en büyük dezavantajını gönderim maliyetleri oluşturmaktadır. Bu da alıcıları China Post aracılığıyla uygun fiyat ve hızlı teslimat sağlayan Çinli satıcılara yöneltmiştir. ABD hükümeti bu konuda eşit rekabet sağlanması amacıyla China Post gönerilerine ek yükümlülükler getirebilir ya da uygun fiyatlı gönderi teklifleri sunabilirse ABD’li şirketler için avantaj sağlamış olacaktır.
İNGİLTERE
Hükümet tarafından hazırlanan ilk destek paketi olma özelliğini taşıyan İngiltere Ticaret Bakanlığı’nın duyurduğu Online İhracat Paketi yardımıyla İngiliz hükümeti 2020 yılına kadar dış ticarette 1 triyon poundluk bir hacme ulaşmaya çalışıyor. Bu amaçla hükümet e-ihracat alanında faaliyet göstermek isteyen firmalara Uluslararası Ticaret Departmanı aracılığıyla ülkenin her yerinde online veya ofislerde ücretsiz danışmanlık hizmeti sağlıyor. Ayrıca e-Danışmanlık Bankası sistemi aracılığıyla e-ihracat alanında faaliyet göstermek isteyen firmaların aklındaki sorulara cevap verebilmek için alanında uzaman kişilerin görüşlerini firmalarla paylaşıyor.Yurt dışındaki pazarların önde gelen isimlerinin katıldığı etkinlikler ve seminerler düzenliyor.
Kaynakça
tim.org.tr
www.uib.org.tr
www.utikad.org.tr