Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Teknoloji kullanımının yaygınlaşması ile birlikte e-ticarete katılanların sayısı gittikçe artmaktadır. Bir diğer yandan, e-ticaret hacminin toplam ticaret hacmine oranı da hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu artışa bağlı olarak ise bu alanda yeni yaklaşımlar ve yöntemler ortaya çıkmaktadır. Bu yeni yöntemlerden biride ‘Drop shipping’dir. Drop shipping stoksuz bir şekilde e-ticaret yapabilmeyi mümkün kılmaktadır. Stoksuz bir şekilde e-ticaret yapabilmeyi mümkün kılması sebebiyle sermayesi düşüktür ve bu özelliğiyle de oldukça dikkat çekmektedir. Son zamanlarda popüler hale gelen bu e-ticaret yöntemini gelin daha yakından inceleyelim.

DROP SHIPPING NEDİR?

Anlamı stoksuz ticarettir. Yani fiziksel ürünlerin stoğunu tutmadan elinizde olmayan bu ürünlerin satışını yaptığınız bir sistemdir. Üretici ya da tedarikçi ile tüketici arasında bir köprü görevi görerek kurmuş olduğunuz e-ticaret sitesinden satış yapmaktır. E-ticaret sitesi, ürünleri stok yapıp depolamak yerine e-ticaret sitesine gelen kişilere ürünlerini direkt olarak tedarikçi firma üzerinden gönderir. Bu durumda maliyeti oldukça düşürmektedir. Drop shipping sistemindeki risk diğer e-ticaret sistemlerine göre daha düşüktür. Aslında bu sistemdeki temel amaçlardan biri pazarlamadır. Yapılması gereken, depolama yönüyle zaman tasarrufu yapan işletmenin bu artan zamanı pazarlama yapmaya eklemesidir. Genel mantığına bakacak olursak ülkeler arası fiyat farklarından yararlanarak fiyatları düşük olan tedarikçilerden ürünü alıp ekonomik refahın yüksek olduğu ülkelerdeki alıcılara satarak aradaki eklenilecek kardan para kazanılabilecek bir yöntemdir. Aliexpress’ten ürünü alıp Amazon’da satmak gibi düşünebiliriz.

NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Drop shipping yöntemi, AliExpress’in Çin e-ticaret mağazalarının lansmanı ile Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler hale gelmesiyle 2006 yılında popülerlik kazanmıştır. O zamanlarda çoğu insan bunun ne olduğunu bilmiyordu. Lakin bazı girişimciler buna liderlik ederek kar elde etmek amacıyla mağazalarını açmıştır. Düşük fiyatları dolayısıyla da AliExpress’i kullanmışlardır. Daha sonrada daha fazla insanın bu işi yapmasıyla drop shipping anında hit olmuştur. Hatta Zappos, Wayfair ve Gilt gibi bazı e-ticaret devleri de iş modellerini bu sistem etrafında oluşturmuştur.

AVANTAJLARI

  • Başlamak kolaydır.
  • Herhangi bir ürünü stoklamanıza gerek yoktur. Böyle olunca da bir depo için ödeme yapmanıza gerek kalmıyor.
  • Envanterlerinizi yönetmeye, stoklamaya veya organize etmenize gerek yoktur.
  • Ürün yelpazesini istediğiniz gibi genişletebilirsiniz. Satacağınız ürünleri önceden almanız gerekmediği için müşterilerinize daha fazla ürün sunabilirsiniz.
  • Çok düşük işletme bütçesinde çalışmanıza olanak sağlar.
  • Amazon, eBay ya da diğer e-ticaret sitelerinde yani yüksek trafiğe sahip pazarlarda satış yapabileceğiniz için herhangi bir web sitesine sahip olmanız gerekmez.
  • Ortalama marjınız, kendi envanterini stoklayan diğer mağazalara göre daha düşük olsa da, stok fazlası sorunlarına yol açan problemler sizi etkilemez bu da sizin riskinizi düşürür.
  • Esnek konumludur. İstediğiniz yerden işinizi yönetebilirsiniz.

DEZAVANTAJLARI

  • Fiyatlarınız ve sunduğunuz ürünler dışında hiçbir şeyi kontrol edemezsiniz.
  • İşinizin tüm fiziksel tarafları (paketlemenin kalitesi, hızlı taşıma ve nakliye süreleri vb.) kontrolünüz dışındadır. 
  • Tedarikçilerle alakalı problemlerin olması müşteri hizmetleri sorunlarını da ortaya çıkarabilir.
  • Müşterilerinizden şikayet aldığınızda sorun sizden kaynaklanmasa dahi suçu üstlenmek durumunda kalabilirsiniz.
  • Mağazanız sadece e-ticaret platformunuz kadar iyidir.
  • Diğer e-ticaret yöntemlerine göre bu işe girmek daha az sermaye gerektirse de büyük bir alan olması dolayısıyla rekabet çoktur. 
  • Rekabetin çok olması da kar marjlarını düşürmektedir.
  • Drop shipping çevrimiçi bir yöntem olduğu için sıkı bir kontrol gerçekleştirilmediğinde kötü ürün kalitesine neden olmak kolaydır. 

NASIL YAPILIR?

ADIM 1: DEĞER YARATMA VE İŞ FİKRİ SEÇME

Drop shipping basit olarak görülmemeli ve herhangi bir işe başlanıldığında nasıl ciddi ilerleniyorsa bu işte de bu şekilde ciddi ve disiplinli ilerlenmelidir. Buna rağmen çoğu drop shipping şirketi yalnızca rakiplerinden daha ucuza ürünler sunarak satış yapmaya çalışmakta ve sağlam bir temele sahip olmadan işe başlamaktadır. Bu sebeple değer yaratmaya verilen önem sizi diğer drop shipping şirketlerinden ayıracaktır. Ve müşterilerinizin dikkatini çekme olasılığınız artacaktır. Değer yaratmadan sonra bir diğer önemli konuda iş fikrinizi seçmektir. Sattığınız ürünler önemlidir bu sebeple iş fikirlerinizi bulmak için biraz zaman ayırmalısınız. Seçtiğiniz ürünün veya ürünlerin karınız ve tutkunuz ile kombinasyon içerisinde olması önemlidir. Tutkunuz sizi işe bağlayacak, karınız ise sizi ayakta tutacaktır.

ADIM 2: RAKİP ANALİZİ

Ne satmak istediğinize karar verdikten sonra rakiplerinizin kim olduğunu, ne sattığını ve nasıl sattığı konusunda kendinizi eğitmeniz gerekecektir. Bunu yapmanın birçok yolu vardır. Bunlardan biri Google’ı kullanmaktır. Google’a satmak istediğiniz ürünlerden birini girerek hangi sitelerin üstte çıktığını görebilirsiniz. Bu yöntem size hangi siteye girmeniz gerektiği ve belirli bir konumdaki rekabetinizle alakalı fikir verecektir. Eğer farklı bölgelerde ürün satmak istiyorsanız veri toplamak için üçüncü taraf araçları kullanabilirsiniz. Bu işte marka olmuş şirketlerin sosyal medyalarına göz atabilirsiniz. Pazarlamalarını nasıl yapıyorlar, onlardan farklı olmak için neler yapabilirim gibi sorulara yanıt arayarak şirketinizi geliştirebilirsiniz.

ADIM 3: TEDARİKÇİ BULMA

Tedarikçilerin incelemeleri, derecelendirmeleri ve platformda ne kadar süredir oldukları ile alakalı bir araştırma yapabilirsiniz. Bu araştırmayı yapmak sizin hangi tedarikçiyi seçmeniz gerektiğiyle alakalı size fayda sağlayacaktır. Seçebileceğiniz belirli potansiyel tedarikçilerden bir liste oluşturabilirsiniz. Minimum sipariş adetleri ve gönderim süreleri gibi konularda ise tedarikçilerle iletişime geçip kararınızı bu koşullara göre verebilirsiniz.

ADIM4: İŞLETME MAĞAZASI OLUŞTURMA

Alan adınız, uzun vadeli bir marka oluşturmak istiyorsanız oldukça önemlidir. Alan adınızın özel olmasından ziyade geniş kapsamlı olmasına önem göstermelisiniz. Bu sayede ürünlerinizdeki çeşitlendirmeyi arttırmanız daha kolay olacaktır. Bunun dışında Shopify’a kaydolabilirsiniz. Piyasadaki en kapsamlı platformlardan olduğu için size fayda sağlayacaktır. Ayrıca, takıldığınız konularda Shopify yetkililerine ücretsiz bir şekilde danışabiliyorsunuz.    

ADIM 5: PAZARLAMA

Drop shipping işiniz için hedef pazarınızı tanımlayın. Hedef pazarınız hakkında net bir fikre sahip olmak, pazarlama stratejiniz üzerinde nasıl çalışmanız gerektiği ile ilgili size yardımcı olur. Sosyal medya pazarlamasını kullanabilirsiniz. Herhangi bir işletmeye trafik çekmek için mükemmel bir potansiyele sahiptir. Facebook reklamları, e-posta, sms ve kısa mesaj yollarını kullanabilirsiniz. İçeriğinizi ve ürünlerinizi tanıtmak satış başarınız için çok fazla önem arz etmektedir. 

KAYNAKÇA     

www.oberlo.com

www.618media.com

www.ecommercebuff.com

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here